Go back

Hellere lille end stor?

Efter 16 år i Bruxelles og specielt 10 år i USA er det dejligt at konstatere, at Danmark er helt fremme, når det kommer til innovation, teknologiudvikling og nye servicekoncepter. Det vrimler med fantastiske ideer, spændende teknologi anvendelser, robotter, AI og big data.

Vi har en ung generation, som kan og vil, og de mere erfarne erhvervsfolk er dygtige til produktudvikling, internationalisering og nye applikationer til kendt teknologi. Vi kunne sagtens gøre mere for start up kulturen og iværksættermiljøet i forhold til den nuværende skatte- og socialstrukturer, der fremmer lønmodtagerkultur, og vi burde få langt flere spin-offs fra vores universitetsmiljøer, men iværksætterne skal også kigge indad. Vi har fantastisk innovation, og vi skaber mange start ups, men de bliver simpelthen ikke store nok, hurtigt nok.

Selvfølgelig er små, innovative virksomheder godt for en økonomi. De er innovative, hurtige i beslutningsgange, agile og fleksible i løsninger – og 100 virksomheder med 10 ansatte har sine fordele i forhold til en virksomhed med 1000 ansatte. Men større virksomheder med mere pondus er som hovedregel en forudsætning for seriøs kapitalrejsning, store investeringer, langsigtet produktudvikling, effektfuld eksport og konkurrenceevne i forhold til udenlandske konkurrenter.

Det er helt ok at ville udvikle sin start up til 10-15 ansatte, nogle millioner i omsætning og overskud, men jeg savner flere iværksættere med lidt amerikansk væksttempo, store armbevægelser og seriøse
ambitioner.

99% af alle start ups jeg møder leder efter 1-3 millioner for 10-20% af deres virksomhed, og med en hockeystav, hvor omsætningen eksploderer om 4-6 år. Man kan sagtens få for store investeringer for tidligt, men hvis man har et unikt produkt, så er 4-5 år alt for lang tid til at få seriøs succes. Stille og roligt, et skridt af gangen og organisk vækst risikerer alt for ofte at resultere i langsom stagnering, fordi andre kopierer produkt, har rejst flere penge, er mere aggressive eller simpelthen opkøber virksomheden.

Der er muligvis heller ikke nok amerikansk inspirerede seed funds eller business angels i Danmark, men hvor ville det være dejligt med flere iværksættere, som får international succes, som opkøber konkurrenter og bliver børsnoteret i løbet af nogle få år, som man konstant ser i USA.

Jeg drømmer lidt om iværksættere som vil sælge 75% af deres virksomhed, som vil gøre produktet færdig med det samme, som vil have store vækstrater fra år 1, og som har filosofien ”hellere eje lidt og være med på en rejse, som bliver historisk, end at eje det meste af noget, som går godt men langsomt”.